Om oss

Dagens verksamhet

Emilio, Maria, Thomas och Rafael utanför loppisen i Valbo

Vi på Biståndsgruppen

Vi är 11 stycken heltidsanställda som jobbar ute i verksamheten. Tillsammans med frivilliga volontärer
och praktikanter tar vi hand om era gåvor på bästa sätt, där överskottet går till arbetet för en mer hållbar och rättvis värld.

Här kan du läsa vilka som ingår i Gävle Biståndsgrupps styrelse 2022/2023. 

Är du intresserad av att vara en del av oss och hjälpa till som volontär? 
Maila info@bistandsgruppen.nu och berätta om dig själv.
Vi ser fram emot att höra från dig!

20211027_074630643_iOS
Maria och Elisabeth i vår Second hand-butik i Gävle centrum

Butiker

Vi har en stor loppis i Valbo och en Second Hand på Söder inne i Gävle. Nya föremål plockas ut varje dag och båda butikerna har sin charm så det är väl värt att besöka båda!

Våra partnerorganisationer

Läs om våra fantastiska partnerorganisationer som vi har möjlighet att stödja ekonomiskt genom överskottet som vår butiksförsäljning genererar. 

Klicka för att läsa om vad du är med och möjliggör när du skänker till oss eller handlar i våra butiker.

Solidaritet sedan 1986

Initiativet till att bilda Gävleborgs Biståndsgrupp togs av Karin Fürst. Hon hade länge tyckt att det borde finnas en praktisk solidaritetsorganisation i en så stor stad som Gävle. 

Hon hade tagit intryck av Brödet & Fiskarnas (BoF) och de övriga Emmausgruppernas verksamhet och insamlingar hade tidigare genomförts i området, då genom samarbete mellan BoF, Gävle Afrikagrupp och kyrkor i Gävle. Exempelvis genomfördes en klädinsamling till SWAPO:s flyktingläger i Kwansa Sul, Angola under den Ekumeniska u-landsveckan i Gävle 1984. 

Förberedelserna inför bildandet av Biståndsgruppen inleddes under hösten -85 då ett budgetförslag arbetades fram av Ove Ericsson och presenterades för ansvariga i Gävle kommun, vilka beslutade sig för att stödja initiativet.